Snaga boja

Datum objave: 19.01.2012Datum zadnje izmjene: 15.05.2012

U reklamama mijenjaju dom, a u domu mogu mijenjati nas. Zašto ne bismo češće koristili snagu boja koju su poznavali i drevni Kinezi i Egipćani, koristeći ih u liječenju?

Terapija bojama - kromoterapija, alternativna je metoda liječenja u kojoj se boja i svjetlost koriste da bismo ponovno uspostavili emocionalnu, mentalnu, tjelesnu i duhovnu ravnotežu. No da bismo iskoristili snagu boja ne moramo biti ni liječnici niti znanstvenici, koji tumače da mozak shvaća boje kao i želudac hranu, dakle povremeno su mu potrebne neke boje da bi se osjećao bolje. Zimi i za tmurnih dana to zaključujemo i sami, kad nam raspoloženje ovisi i o bojama i o svjetlosti.

Crvena: i ugoda i neugoda

Bojama se pridaju neke univerzalne osobine, neovisno o tome što je doživljaj boja subjektivan. Tako su boje crvenog dijela spektra – crvena, narančasta i žuta, tople i pobuđuju snažne osjećaje, od izrazite ugode, ali i neugode ili ljutnje, posebno crvena. Hladne boje plavog dijela spektra - modra, zelena i ljubičasta, su umirujuće, ali mogu izazvati i žalost. Sve ovisi o osobnom doživljaju, sklonostima i raspoloženju.

Kad poželimo promijeniti nešto u svome domu, ili radnom prostoru, nakon razmještanja namještaja, slika i ukrasa, na red će doći i boje. Prije dramatičnih promjena, na primjer pretvaranja dnevne sobe iz bijele u ljubičastu ili radnog prostora u narančastu oazu, nije loše znati koje emocije i stanja neke boje mogu izazvati. Kad se odlučimo za unošenje boja u svoj život, dobro ih je kombinirati uzimajući u obzir namjenu prostora i osobnost, ali ne samo svoju. U tim bi se prostorima, naime, svi trebali osjećati ugodno.

Tri boje su dovoljne

Da bismo vidjeli kako se neke boje ponašaju ovisno o količini i vrsti svjetla ili veličini prostora, možda je dobro početi s detaljima. I, prema preporuci stručnjaka, izabrati tri boje po prostoriji, da ne bismo kreirali kaos. Evo nekoliko ideja koje se mogu primijeniti odmah. Uključuju i boje i uređenja doma i trebalo bi imati antistresni učinak.

Nova kupaonica: mekani ručnici, čaše, posude za sapun… u kombinaciji boja koje volimo, na primjer ljubičastoj i zelenoj, dat će novi ton kupaonici i bez bojenja zidova ili mijenjanja pločica. Kad isprobamo kombinacije koje nam najviše odgovaraju, možemo se upustiti u ozbiljnije radove.

Vedra dnevna soba: novi jastuci na trosjedu, prekrivač prebačen preko naslonjača, vaza u istoj, možda narančastoj ili žutoj boji, promijenit će doživljaj cijele sobe i unijeti vedrinu.

Kuhinjski pribor: nova kuhinja svima nam je san nakon nekog vremena, ali prije te investicije možemo promijeniti doživljaj stare. Grabilice, rukavice, šalice, podlošci, tanjuri veselih boja i oblika u tome će pomoći. Za početak.

Spavaća soba: već će i nova posteljina donijeti promjenu. Boja ovisi o tome želimo li da nas umiruje ili potiče strast.

Crveni zid: to je vrlo hrabar izbor, riječ je o strastvenoj, energičnoj, dinamičnoj boji. Mnogo je bolje, savjetuju arhitekti, samo jedan zid obojiti intenzivnom bojom nego cijelu prostoriju.

Foto: Salvatore Vuono

Sviđa ti se?

Klikni Like ukoliko ti se sviđa ovaj članak.

Pretraži INSIDEOUT

Pretraži

InsideOUT Klub

Prijavite se i uživajte u brojnim pogodnostima!

Prijavi me