Preživjeti nevjeru

Datum objave: 20.01.2012Datum zadnje izmjene: 26.01.2012

Osobine poput optimističnosti, samopouzdanja, usmjerenosti na rješavanje problema, empatije... ključne su da bismo se lakše nosili sa svakodnevicom, pa i preljubom.

Ljudi koji razočaranja prihvaćaju kao sastavni dio života lakše se prilagođavaju svakoj novonastaloj situaciji. Optimisti će u svemu naći nešto dobro pa preljub neće doživjeti kao smak svijeta. Osobe navikle na rješavanje problema neće postati opsjednute novom situacijom nego će tražiti izlaz. Samopouzdanima je jasno da ih ne definira ponašanje drugih jer su svjesni svojih vrijednosti. Suosjećajne će se osobe pokušati zamisliti u situaciji onog drugog.   

Važna je sposobnost prilagodbe

Sve je spomenuto zapravo sposobnost prilagodbe novim situacijama i upravo o toj sposobnosti ponajviše ovisi kako će se i koliko brzo neka osoba oporaviti kad otkrije da joj je partner bio nevjeran.

Preljub je uvijek emotivno iscrpljujući događaj za partnere, njihove obitelji i prijatelje. Kad se otkrije, a kad-tad se otkrije, svi se najprije pitaju može li takva veza preživjeti. Može, dakako, uz mnogo razgovora, truda i nerijetko stručnu pomoć. Uostalom, svi znamo za takve slučajeve, kao i za one druge, koji završe razlazom ili razvodom.


U oba slučaja, međutim, da bi se uopće premostilo nevjeru i krenulo dalje nužno je razgovarati čim se emocije stišaju. Nakupljeni bijes, frustracije i ljutnja obje bi strane mogao paralizirati u daljnjem životu, bilo zajedničkom ili odvojenom. Pomoć stručnjaka može biti ključna, jer oni nam pomažu da bolje razumijemo svoje emocije i prihvatimo ono što se događa.  

Preljub nije sudnji dan  

Nevjera, kako god traumatična bila, nije kraj svijeta, nego kraj svijeta kakav poznajemo. Prihvaćanje te spoznaje, ističu psiholozi, ključno je za oporavak. Osoba koja preljub doživljava kao sudnji dan uvijek će sumnjati u partnera, istog ili drugog, svejedno, strahujući da će je opet prevariti. Zato se svim silama treba truditi nevjeru protumačiti ili kao prigodu da se veza ponovno izgradi i ojača, ili da se krene dalje. Samo će takav pristup omogućiti oporavak.

Foto: photostock

Sviđa ti se?

Klikni Like ukoliko ti se sviđa ovaj članak.

Tagovi

Pretraži INSIDEOUT

Pretraži

InsideOUT Klub

Prijavite se i uživajte u brojnim pogodnostima!

Prijavi me