„Toksične majke“

Datum objave: 04.10.2014Datum zadnje izmjene: 04.10.2014

Niti jedan odnos majke i kćeri nije savršen. No, ima ih zaista destruktivnih koji uvelike otežavaju život, posebice kćerima. Donosimo 5 tipova „toksičnih majki“ i načina na koji utjeću na kćeri.

Tema odosa majke i kćeri još uvijek je vrlo osjetljiva i ne priča se mnogo o životu odraslih žena čije majke još uvijek pokušavaju kontrolirati njihov život. U takvim odnosima kćeri znaju da ih majke trebaju, vole, no u njihovom se društvu osjećaju neugodno i iščekuju sljedeći izljev ponižavanja. Žene odrasle u takvom okruženju imaju učestali osjećaj krivnje i potrebu da se za sve ispričavaju, doživljavaju sebe kao manje vrijedne, nedostojne ljubavi  te takva uvjerenja oblikuju njihov svakodnevni život. Efekti odrastanja uz „tešku majku“ sežu vrlo duboko.

Ljutita majka

Majka koristi ljutnju kako bi zastrašila svoje dijete i ušutkala ga. Ideja u podlozi takvog ponašanja je: dajem ti sve te ne smiješ tražiti više od toga, a kamoli biti nezadovoljna. Majka svoju ljutnju prikazuje kao opravdanu i traži da kćer poštuje tu ljutnju. A ako se pokuša zaštititi od nje, odnos majke i kćeri postat će još teži. Ljutnja ne mora biti prikazana kroz povišeni glas, već je dovoljan i sam ton glasa ili govor tijela koji ukazuje na majčinu ljutnju. Kćeri odrasle uz takvu majku izbjegavaju konflikte s drugm ljudima i stalno umiruju druge misleći da će svako iskazivanje nezadovoljstva i različitosti eskalirati u svađu.

Kontrolirajuća majka

Majka vidi djetetovu slobodnu volju kao nešto što treba slomiti i spriječiti u samim začecima. Primjerice, govori kćeri što i kako se treba odijevati, ponašati, misliti, s kime se družiti i slično. I uz to misli da bi ona bila presretna da je njezina majka o njoj brinula toliko i davala joj savjete. Poruka u podlozi je: nije važno ono što ti želiš jer je meni potrebno da budeš onakva kakva ja želim da budeš. Majka kontrolira kćer kroz ideju: pokori se mojoj volji ili trpi moju kritiku i osuđivanje. Žene odrasle uz takve majke često nemaju povjerenje u sebe i svoje odluke jer su odrasle s idejom da njihova prosudba nema vrijednosti.

Narcistična majka

Kako bi osnažila svoju krhku sliku o sebi, narcistična majka traži od svoje kćeri da joj bude zrcalo koje će veličati majčinu sliku i laskati joj. Takva majka kćeri postavlja visoke kriterije koje je jako teško dostići i uskraćuje joj ljubav kad kćer ne uspijeva u dostizanju istih. Važno je da kćer shvati da je nemoguće majku učiniti zadovoljnom, barem ne dugoročno. Majka očekuje od kćeri da blista, no ne više od nje same. Kćeri odrasle uz takve majke načešće preslikaju narcistično ponašanje kroz sumnju u sebe i iskaljivanje na drugima te povjeruju u majčinu nadmoćnost nad njima ili odu u smjeru osvete i „pokvare“svoj život kako bi osramotile majku.

Zanemarujuća majka

Zanemarivanje se proteže od nedostatka interesa za dijete do okrutnosti prema djetetu. Najčešće takvo ponašanje ide uz depresiju ili ovisničko ponašanje majke. Zanemarujuća majka može biti fizički prisutna uz kćer, ali bez pridavanja pažnje djetetu, pokazivanja interesa i slično. Često kćeri takvh majki pruzmu odgovornost za majčina raspoloženja i stvore očekivanje od sebe da majku dižu i zabvaljaju. Poruka koju majka odašilje je: prihvati da ne mogu reagirati na tebe i tvoje potrebe ili me gledaj kako patim zbog tvojih zahtjeva. Žene koje su odrastale uz takvu majku često misle da je njihova uloga brinuti o tuđim emocijama, zaštititi druge od neugodnih emocija te da njihove vlastite potrebe nisu važne.

Zavidna majka

Zavidne majke ne slave postignuća svojih kćeri iako se one silno trude da učine svoje majke ponosnima. No, kad kćeri u nečemu neuspiju, majke su odmah uz njih i kao da se vesele njihovoj nesreći. Žene koje su odrastale uz takve majke mogu uspjeh doživljavati kao potencijalnu opasnost za ostvarivanje i održavanje dobrih odnosa s drugima. Tijekom odrastanja su dobivale višeznačne poruke i nisu znale što se od njih očekuje. Pokušavale su dostići standarde koje su im postavljale majke, no kad su ih dostigle, dobile su natrag ljutnju majke jer su uspjele. Takve žene često misle da nisu dovoljno dobre i uspješne, a u realnosti su pretjerano dobre i uspješne što njihove majke teško podnose. Poruka koju majka odašilje je: voljet ću te jedino ako ne razviješ vještine i talenta koji mene ugrožavaju.

 

Foto: Api.ning.com

Sviđa ti se?

Klikni Like ukoliko ti se sviđa ovaj članak.

Pretraži INSIDEOUT

Pretraži

InsideOUT Klub

Prijavite se i uživajte u brojnim pogodnostima!

Prijavi me