Povezujuće očinstvo

Datum objave: 18.01.2013Datum zadnje izmjene: 18.01.2013

Često se očevi u ranim mjesecima svoje djece osjećaju nekompetentno i prepuštaju brigu za dijete majci. Imaju ideju da će oni uskočiti i biti na svom terenu kad se djeca počnu baviti sportom ili učiti strane jezike. No, kako bi u kasnijim godinama mogli biti bliski sa svojom djecom, važno je od ranih dana prakticirati povezujuće očinstvo.

Majke se ne rađaju sa znanjem i vještinom kako se brinuti za dijete. Naravno, lakše im je nego očevima jer su pod utjecajem hormona koji im pomažu u brizi i povezivanju s novorođenčetom. No, kako one uče i upoznaju svoje dijete, tako to mogu i očevi. Majke nisu bolji skrbnici od očeva, oni su drugačiji, no jednako važni i potrebni. Važno je da oba roditelja upoznaju svoje dijete i njegove signale i potrebe te se nauče reagirati kako bi se povezali s djetetom i održali takav odnos tokom cijelog djetinjstva i mladosti sve do odrasle dobi.

Djeca ispred karijere

Očevima zna biti teško jer nastavljaju raditi cijelo vrijeme dok je majka kod kuće s djetetom. Budući da su na poslu i na taj način skrbe za obitelj, imaju osjećaj da pridonose. No, dijete je samo jednom tako malo i osjećaj da propuštamo provoditi vrijeme s njim i sa suprugom prati nas i na poslu. Ipak, djeca nam mogu biti ispred karijere iako smo toliko zaposleni. Važno je po povratku s posla ili rano u jutro imati neke svoje rituale s djetetom i razviti povezanost i bliskost.

Povezivanje od samog početka

Iako očevi nemaju iskustvo trudnoće i poroda, mogu u tome itekako sudjelovati. Nađite neki svoj ritual druženja s djetetom dok je još u majčinom trbuhu. Možete milovati trbuh i pričati s njim ili mu pjevušiti prije spavanja. Pokazalo se da djeca nakon poroda prepoznaju glas očeva koji su im pričali dok su još bili u trbuhu te okreću glavu prema glasu. Tim zajedničkim ritualima povezat ćemo se s našim djetetom, ali i sa suprugom koja će cijeniti naš trud. Kad se dijete rodi, potrebno je odmah biti s njim. Pogotovo ako dijete zbog nekih komplikacija ne može biti uz majku, otac mu može pružiti toplinu, brigu i nježnost u prvim danima. Kad nosimo svoje novorođenče i gledamo ga u oči, ono nas magnetki privlači i podvlači nam se pod kožu. Na taj način mala djeca osiguravaju da se roditelji brinu za njih. Rani kontakti s djetetom osiguravaju daljnje razvijanje povezanosti i privrženosti oca s djetetom i djeteta s ocem.

Očeva briga

Iako očevi ne mogu dojiti, postoje brojni drugi načini za upoznavanje i povezivanje s djetetom. Mogu biti prisutni kad majka doji i nježno maziti majku i dijete. Dijete dok doji osjeća majčin, ali i očev miris te ih prepoznaje kao sigurno utočište. Dijete možemo nositi, uspavljivati ga, umiriti ga i slično. Zanimljivo je da djeci odgovaraju očeva prsa i lako se umire na njima jer su dlakava. Također, odgovara im očev glas dok im priča ili pjevuši kad su naslonjeni uz vrat i grlo jer ih duboki glas bolje umiruje. S djetetom možemo otići u večernju šetnju noseći ga u slingu i tako dati supruzi potebno samostalno vrijeme. Važno je znati da kako gradimo karijeru od dna, tako se  povezujemo i s djecom. Za početak ćemo krenuti od malih zadatak poput mijenjanja pelena kako bismo došlo do prepoznavanja različitih vrsta plača i zadovoljavanja svih djetetovih poteba na prvi znak negodovanja.

Ostanite povezani

Mnogi očevi misle da će im biti lakše ako ne razmišljaju o svojoj obitelj kad su na poslu. No, dobro je nositi slike djece ili njihove uratke sa sobom jer na taj način ostajemo s njima konstantno povezani. Na kraju radnog dana koliko god bili umorni, više ćemo se veseliti odlasku kući kada smo razmišljatli o tome što su supruga i dijete radili i bili na taj način povezani s njima. Kad smo na putu, važno je ostati u kontaktu s djetetom. Ono se može ljutiti kad se vratimo, no ako smo povezni s njim, ta će ga ljutnja brzo proći i smjestit će se u naše krilo na svoje staro, sigurno mjesto.

Ponekad je majkama teško pustiti očeve da se uče biti očevi na temelju pokušaja i pogrešaka. No, to je vrlo važno. Ako nam je teško gledati ih, bolje je da se maknemo i ne kritiziramo ih. Dijete će naučiti da je očeva njega drugačija od majčine, no bit će mu jednako važna. Nema ispravnog i krivog načina da se bude nježan i brižan roditelj. Važno je naučiti  prepoznati djetetove potrebe i dati mu ono što mu treba. Kad smo povezani sa svojom djecom i slušamo ih, oni će slušati nas kad za to dođe vrijeme.

Izvor: Dr. William i Martha Sears, „Povezujuće roditeljstvo“

Sviđa ti se?

Klikni Like ukoliko ti se sviđa ovaj članak.

Pretraži INSIDEOUT

Pretraži

InsideOUT Klub

Prijavite se i uživajte u brojnim pogodnostima!

Prijavi me