Važnost rituala

Datum objave: 19.12.2014Datum objave: 19.12.2014

Blagdansko vrijeme  obilježeno je ritualima. Pred Božić kitimo bor, palimo svjećice na Adventskom vijencu, ukrašavamo prostor u kojem živimo i radimo, kupujemo i ukrašavamo poklone… Mnogi od nas to rade, ali rijetki se zapitaju čemu sve to služi. 

Važnost rituala Piše: Sanda Puljiz Vidović, prof. psihologije, ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica

Čini se da su naši preci ritualima pridavali više pažnje i vremena nego  mi danas, kao da su ih bili svjesniji. Postili su, hodali bosi, palili krijesove, bdjeli uz mrtvace. Iako neki rituali danas polako padaju u zaborav, mi i dalje osjećamo da su nam važni. Ritualima obilježavamo prijelaz iz poznatog u nepoznato, u novu fazu života. Svi se do neke mjere plašimo promjena, a kako bi se lakše nosili s njima - ljudi su „izmislili“ rituale. Daju nam osjećaj sigurnosti, to je veza između vidljivog i nevidljivog svijeta. Zahvaljujući ritualima lakše se nosimo s vlastitim osjećajima, putem njih nam se pruža mogućnost djelovanja u situacijama kada se osjećamo bespomoćno, čini nam se da lakše vladamo svojim životima. Preko rituala se povezujemo.

Razne vrste rituala

Imamo svakodnevne rituale - netko voli zapaliti cigaretu poslije ručka, nekome je ujutro prva radnja pristavljanje kave kako bi uživao/la u svom prvom dnevnom ritualu. Neki rituali su periodični, pa su vezani uz godišnja doba i blagdane, pa ćemo tako pred Uskrs bojati jaja, na Badnjak kititi bor ili ćemo se maskirati u veljači. Postoje i veliki godišnji rituali pa će tako mnogi proslaviti rođendan ili imendan i tom prilikom pozvati prijatelje. Vrlo često ćemo promjene u životu obilježiti hranom pa se za neke prigode priprema određena vrsta hrane poput jaja i janjeta za Uskrs, krafni za Maškare ili purice i mlinaca za Božićni ručak. Ili se peče rođendanska torta. Mnogi će se prisjetiti velikih prijelaznih rituala poput vjenčanja, krštenja, pogreba. Uz rituale se često vežu i ritualne boje i simboli. Za svoje vjenčanje mladenke uglavnom nose bijele vjenčanice, a za pogrebe se oblačimo u crnu odjeću. 

Čemu rituali služe?

Rituali su izuzetno važni djeci. Sjetimo se koliko smo uživali kada nam je draga odrasla osoba pričala priče prije spavanja. Ulaskom u pubertet obilježili smo inicijaciju u odraslu dob tako da smo popušili prvu cigaretu ili se susreli s alkoholom,  na opći užas naših roditelja. Kao što je već spomenuto, rituali su povezani s promjenama u životu. Plašimo ih se, jer ne znamo što nam donosi budućnost. Neki od nas srljaju u promjene, a da ne integriraju ono što im život donosi, a drugi ih se boje i drže se starog bez obzira na nezadovoljstvo koje osjećaju. Ali, bez obzira na sve, promjene su sastavni dio života, i one se događaju, htjeli mi to ili ne.

Kako god i kojom god brzinom prihvaćali promjene u svom životu, dobro je da ih obilježimo ritualima. Tako ćemo biti svjesni nove snage u svom životu i lakše ćemo ju integrirati. Na taj način ćemo i promjene doživljavati kao izazov, a ne samo kao opasnost i nelagodu.

 

Foto: Indeks.hr

Sviđa ti se?

Klikni Like ukoliko ti se sviđa ovaj članak.

Pretraži INSIDEOUT

Pretraži

InsideOUT Klub

Prijavite se i uživajte u brojnim pogodnostima!

Prijavi me