Umijeće zavođenja

Datum objave: 01.11.2013Datum zadnje izmjene: 01.11.2013

Možda se pitate postoji li recept za uspješno zavođenje osobe koja nam se sviđa? No, važnije od izbora same tehnike pokreta tijela, gesti i govora, pokazala se ideja o vrsti odnosa koji želimo ostvariti. Tako primjerice ako želimo dugotrajnu vezu, zavođenje treba uključivati iskreni interes za drugu osobu.

Kojem stilu pripadate?

Kad zavodite drugu osobu, koristite li više svoje tijelo, dodir, osmjeh, namigivanje i slično? Ili više volite pokazivati svoje dobre i ugodne manire te ne isticati nikakve seksualne konotacije? Radite li vi prvi korak ili čekate da to učini osoba koja vam se sviđa? Na koji način dajete do znanja da vam se osoba sviđa? Istraživanja su pokazala da ljude možemo svrstati u pet različitih stilova zavođenja. To su tradicionalni, fizički, iskreni, zaigrani i pristojni.

Tradicionalni

Kod tradicionalnog stila zavođenja žena može pokazati svoj interes, ali je muškarac taj koji radi prvi korak i prilazi ženi. Također, od muškarca se očekuje da vodi i održava razgovor i kontakt kad do njega dođe te da inicira ponovni susret i druženje. Osobe kojima odgovara ovaj stil zavođenja su najčešće introvertirane i ne osjećaju se ugodno među puno ljudi. Ovaj im stil odgovara jer se odvija postupno i najčešće u odnosu u kojem se muškarac i žena već prethodno poznaju.

Fizički

Osobe kojima odgovara ovaj stil slobodno izražavaju svoju seksualnost. Najčešće to rade verbalno insinuirajući dvosmislenim porukama svoje seksualne želje i namjere te se s time osjećaju ugodno i opušteno. Osobe koje koriste ovaj stil tvrde da mogu vrlo dobro prepoznati interes od strane potencijalnih partnera.

Iskreni

Ovaj stil u suštini sadrži želju za ostvarenjem emocionalnog kontakta s potencijalnim partnerom. Osobe teže ostvarenju intimnosti putem otkrivanja sebe i svojih emocija te pokazivanjem velikog interesa za osobu koja im se sviđa. Veća je vjerojatnost kod takvih osoba da će prići potencijalnom partneru, zavođenje im laska te često misle da i drugi zavode njih. Ovaj tip zavođenja nije pogodan za komunikaciju seksualnog interesa.

Zaigrani

Zavođenje je za ljude kojima odgovara ovaj stil put ka osnaživanju vlastitog samopoštovanja. Oni zavode čak i kada nemaju interesa za ostvarivanjem veze. Uživaju u samom činu zavođenja te ga doživljavaju kao igru i zabavu. Svrha zavođenja je za njih zavođenje samo po sebi.

Pristojni

Kod ovih je osoba teško uopće prepoznati da zavode i da su zainteresirani za vezu. Oni to čine vrlo oprezno i prema neki svojim pravilima te ni na koji način ne ističu mogući seksualni interes. Oni će vjerojatnije tražiti emocionalnu i iskrenu povezanost u odnosu.  

Koji stil pali?

Ovisno o tome što želite postići, možete odabrati i stil zavođenja koji ćete koristiti. Ako ste zainteresirani za vezu koja će brzo procvjetati i biti puna strasti, seksualnost ii emocionalne kemije, koristite fizički stil. Koristite svoje tijelo kako biste potencijalnom partneru komunicirali da vas privlači i slobodno koristite razne dvosmislene insinuacije. Za puno dublje veze, veze za koje možemo reći da imaju velik emocionalni značaj, dobro je koristiti pristojni način udvaranja kojim pokazujemo svoje dobre manire i izbjegavamo seksualno ponašanje pri zavođenju. No, ako želite imati značajnu vezu koja je također prožeta strašću i kemijom, preporuča se iskreni stil. Tada je važno pokazati iskreni interes za osobu koja vam se sviđa. Što ona govori, što voli, radi i slično. Istraživanje je pokazalo da su žene puno bolje u ovom stilu, no oba spola se slažu da je to najbolji način za pronalazak „pravog partnera“. 

 

Izvor: Inventory Communication Quarterly

Foto: Novitalas.com

Sviđa ti se?

Klikni Like ukoliko ti se sviđa ovaj članak.

Pretraži INSIDEOUT

Pretraži

InsideOUT Klub

Prijavite se i uživajte u brojnim pogodnostima!

Prijavi me