Pokrenimo se

Datum objave: 18.01.2012Datum zadnje izmjene: 04.04.2012

Baby boom, x, y ili z generacija sve više se stapaju u jednu - sjedeću. Na poslu sjedimo jer moramo, kod kuće gledamo TV ili surfamo, da vidimo što se dogodilo dok nas nije bilo.

A dogodilo se, i događa se, da pretilost postaje svjetskim problemom koji ne zaobilazi Hrvatsku. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, sjedeći način života pripada među 10 vodećih svjetskih uzroka smrti.

Prema domaćim statistikama, svaki se drugi stanovnik Hrvatske bori s viškom kilograma, a svaki je peti predebeo. Posebno je zabrinjavajuće da čak 11 posto osnovnoškolske populacije ima teškoća s prekomjernom težinom. Stoga – pokrenimo se.  

Poželjna tjelesna težina

Količina energije potrebna da se održi poželjna tjelesna težina ovisi o dobi, spolu, vrsti posla koji se obavlja, tjelesnoj aktivnosti, klimi… pa potrebe za energijom variraju. No, poželjna je tjelesna težina definirana kategorija.
Uobičajena metoda za ocjenu prehrambenog stanja odraslih osoba je izračunavanje indeksa tjelesne mase (ITM) = težina u kilogramima podijeljena s kvadratom visine u metrima.
Ovisno o interpretaciji vrijednosti, prehranu i tjelesnu aktivnost treba usmjeriti prema kategoriji u kojoj bismo željeli biti. Naravno, već sad dobar indeks tjelesne mase ne znači da ne treba vježbati, kretati se, paziti na prehranu.

Za radnim stolom  

Izbjegavanje bilo kakve tjelesne aktivnosti i loše prehrambene navike glavni su razlozi povišene tjelesne težine. Ako se nešto na vrijeme ne poduzme, estetski problem može postati zdravstvena tegoba ili bolest metabolizma, kralješnice, srčano-žilnog i dišnog sustava.

Umjesto potrage za novom, čudotvornom dijetom kojom se za 28 dana uspijeva ući u manji konfekcijski broj, pokrenite se. Udahnite, izdahnite i barem se istegnite nekoliko minuta za stolom. I to je bolje nego kratku stanku u poslu iskoristiti za provjeru FB statusa.

Vježbanje je zabavno  

Novogodišnje odluke često uključuju i izjavu „od sutra počinjem vježbati“. Ozbiljne namjere često potvrđujemo i upisom u teretanu, na pilates, jogu… Na žalost, često i odustajemo, što zbog nedostatka vremena, što zbog gubitka motivacije.

Kad izabirete aktivnost kojom se želite baviti, trebate realno postaviti ciljeve i definirati motive. Odlazak u teretanu u 20 sati tri puta tjedno, da bi se u mjesec dana izgledalo i osjećalo fit, to nije.
Prednosti bavljenja tjelesnom aktivnošću ne mogu biti vidljive odmah, ali već nakon kratkog vremena osobe koje vježbaju bolje spavaju i lakše se ustaju, bolje su volje, imaju više energije. Jednostavno, sretniji su.

Kakvu aktivnost izabrati  

Aerobna ili anaerobna aktivnost? Zvuči dosta stručno, no riječ je samo o načinima na koje tijelo dobiva energiju za pokretanje u različitim tjelesnim aktivnostima. Ni jedna tjelesna aktivnost nije samo aerobna ili samo anaerobna - ovisno o intenzitetu, prevladava jedan ili drugi način dobivanja energije. Imate li kakvih zdravstvenih tegoba, o vrsti aktivnosti kojom ćete se bavite posavjetujete se s liječnikom.

Biciklizam, trčanje, hodanje, planinarenje, plivanje… su aerobne aktivnosti.

Traju dulje, nižeg su intenziteta i preporučuju se za očuvanje zdravlja jer osposobljavaju tijelo da stanicama dostavi što više kisika. Tako se jačaju pluća, srce i krvne žile. U anaerobne aktivnosti ubrajaju se tenis, veslanje, nogomet, brže trčanje… Te su aktivnosti visokog intenziteta i kraće traju, a između vježbi potreban je predah.

Općenito, preporučuje se početi s aerobnim aktivnostima, a kad se vratite u formu, okrenite se i anaerobnim aktivnostima. Za početak, sat hodanja 3 puta tjedno, a nakon mjesec dana lagano trčanje 3 puta tjedno dobra je kombinacija.

Ako ne možete na posao dolaziti biciklom, romobilom, na koturaljkama ili pješice nego ste osuđeni na auto, barem se parkirajte 10 minuta od radnog mjesta kako biste 20 minuta dnevno hodali.

I stajanje je bolje od sjedenja

Zvuči neobično, a tako bi moglo i izgledati, no za računalom se može raditi i stojeći, kraće vrijeme, kako biste istegnuli mišiće. U tramvaju i autobusu također se može stajati. Stajanje učvršćuje muskulaturu i zapravo se gibamo vozeći se. Stojeći iznad umivaonika ili sudopera mogu se izvoditi plesni koraci. Ne mora to biti valcer - polka će sasvim dobro poslužiti, a i razveselit će ukućane.

Stručnjaci za radnu medicinu preporučuju da se na radnom mjestu vrijeme raspodijeli ovako:
50% sjedenja
25% stajanja
25% kretanja
Sada je podjela 60% sjedenja, 30% stajanja i 10% kretanja pa nije čudno što se više od 60% zaposlenika žali na bolove u leđima.

Što još možemo učiniti za sebe

Na poslu:
- ustanite barem svakih sat vremena i istegnite se nekoliko minuta

- ne jedite za radnim stolom – iskoristite prigodu da promijenite položaj i okolinu

- prošećite dva kruga oko ureda nakon objeda

- to što dizalo postoji ne znači da ga moramo i koristiti

- mobilni telefon znači da i mi možemo biti mobilni kad ga rabimo (a ujedno ćemo manje uznemiravati kolege oko sebe)
 
Kod kuće:
- ustanite barem svakih sat vremena i istegnite se nekoliko minuta

- ne jedite ispred televizora

- prošećite dva kruga…

Da, naputci su manje-više isti kao i kad smo na poslu jer se većina nas ponaša isto, kao da smo vezani uz stol, računalo ili sjedeću garnituru.

A nismo i imamo izbora.

Sviđa ti se?

Klikni Like ukoliko ti se sviđa ovaj članak.

Pretraži INSIDEOUT

Pretraži

InsideOUT Klub

Prijavite se i uživajte u brojnim pogodnostima!

Prijavi me