Blagodati vode

Datum objave: 02.07.2014Datum zadnje izmjene: 02.07.2014

Gotovo ništa ne smiruje i ne opušta toliko kao uranjanje u kupku ili prelijevanje valova preko bosih nogu, nježno klizanje kroz površinu vode na moru, u bazenu. Voda predstavlja 75% naše tjelesne mase. Rezoniramo s njom tokom čitavog našeg života, a često nismo svjesni njene važnosti.

Voda opušta i uklanja stres

Voda je snaga koja kreira i daje život, bez nje nema ničega. Masaru Emoto, autor knjige „Skrivene poruke u vodi“ vjeruje da nema ništa misterioznije od vode koju je dugo i detaljno proučavao. Prvi doticaj u maternici koji imamo je s vodom. Plodna voda nas okružuje, štiti, podržava. To je razdoblje u životu kad su sve naše potrebe zadovoljene – nahranjeni smo, zbrinuti, na sigurnom i toplom, u kontaktu s majkom. Nije neobično da je kupka jedna od snažnijih metoda otklanjanja posljedica stresa i ublažavanja njegovih simptoma. No, nije samo topla kupka ili parna kupelj mjesto za opuštanje. Voda nas umiruje i plivanjem u bazenu, moru, jezeru, brčkanjem u plićaku. Plivanje kroz mirnu površinu mora stvara osjećaj ugode, opuštenosti i sigurnosti. Voda podržava naše tijelo, plutamo i imamo podršku i potporu kao što smo ju imali i u majčinoj utrobi. Voda na nas pozitivno djeluje iznutra, kad ju pijemo u dovoljnim količinama, no također i izvana kao tehnika opuštanja. Šum vode pomaže pri uspavljivanju, meditaciji, relaksaciji cijelog tijela.

Voda u kozmetici

Preporuka je, posebice u ovim ljetnim mjesecima, da nosimo vodu sa sobom kuda god idemo. Naravno, to se odnosi na vodu u boci koju koristimo za piće i osvježenje. No, vodu sa sobom možemo nositi i u obliku krema za lice i tijelo. Naša koža predstavlja barijeru od dehidracije našeg organizma te joj je potrebno održavati razinu vlažnosti kao bi ostala meka i glatka i u svojim najtanjim vanjskim slojevima. U proizvodnji kozmetike često se koristi hijaluronska kiselina. Radi se o proteinu koji može u sebi pohraniti i do tisuću puta više molekula vode u odnosu na vlastitu masu. Na taj način pomaže stanicama kože u opskrbi vodom. Istraživanja pokazuju da hijaluronska kiselina ima određenu vrstu antioksidativnog djelovanja te može spriječiti oštećenja kože nastala zbog djelovanja sunca. Ona se prirodno nalazi u našim stanicama, no starenjem njene količine padaju. U dobi od 4o godina naše zalihe padaju na čak 50% početnih. Uz korištenje raznih kozmetičkih proizvoda, postoje i drugi nadomjesti za smanjenje zaliha hijaluronske kiseline u organizmu.

Iako smo većinom građeni od vode, pijemo ju svaki dan te nanosimo na naše tijelo u obliku krema, često zaboravimo promisliti o važnosti vode i uživati u blagodatima koje nam ona daje. Voda nam je posebice važna u ovo ljetno vrijeme, a imamo i veće mogućnosti uživati u njenim blagodatima poput plivanja, kupanja, šuma valova, bezbrižnog plutanja, opuštanja i ostalih vodenih radosti.

 

Foto: Lucas-int.hr

Sviđa ti se?

Klikni Like ukoliko ti se sviđa ovaj članak.

Pretraži INSIDEOUT

Pretraži

InsideOUT Klub

Prijavite se i uživajte u brojnim pogodnostima!

Prijavi me